Get Amazing Stories

Get great contents delivered straight to your inbox everyday, just a click away, Sign Up Now.
Adresa de email
Alimentație

Zahărul – efecte și alternativele sănătoase ce îl pot înlocui

efectele_zaharului

Zahărul era considerat un bun de lux în secolul al XVI-lea. Astăzi, este consumat în cantități uriașe, de multe ori fără să fim conștienți că unele alimente pe care le mâncăm zilnic conțin mult mai mult zahăr decât ne așteptăm. Industria alimentară produce produse cu mult zahăr, motiv pentru care acesta a ajuns să reprezinte o otravă pentru organismul nostru.

Fiecare om consumă, în medie, mai mult de 50 de kilograme de zahăr pe an. Doar americanii singuri consumă, în medie, 22 lingurițe de zahăr pe zi, cantitate dublă față de cea recomandată. Mulți dintre noi îl consumăm fără să conștientizăm acest lucru, deoarece multe alimente au în compoziție cantități destul de mari de zahăr, deși nu sunt atât de dulci la gust.

Zahărul a fost legat de-a lungul timpului de numeroase probleme de sănătate, de la obezitate, până la apariția cariilor dentare. Ideal este să menținem în sânge un nivel de zahăr stabil și pentru asta trebuie să stăm departe de alimentele din comerț care au un conținut bogat de zahăr alb sau de sirop de porumb, fabricat în mod chimic din amidon de porumb (extrem de folosit de industria alimentară pe post de zahăr).

În articolul de astăzi îți vom prezenta efectele pe care zahărul le are asupra organismului nostru, dar și o listă de alimente care sunt considerate sănătoase, dar care de fapt, au mult mai mult zahăr decât este indicat să consumăm. Pe lângă aceste informații, îți vom aduce în vedere și care sunt cei mai buni înlocuitori de zahăr pe care îi poți folosi la gătit sau ca adaos la ceai și cafea.

Efectele negative ale zahărului

Iată câteva dintre efectele nocive ale zahărului procesat asupra organismului uman:

 1. Provoacă probleme la nivelul sistemului digestiv – consumul de zahăr în exces îngreunează transportul mâncării prin tractul gastro-intestinal, constribuie la creșterea acidității la nivel intestinal și la probleme ca indigestia, creșterea riscului apariției bolii Crohn sau a colitei ulcerative.
 2. Provoacă dureri de cap și migrene – consumul de alimente bogate în zahăr procesat favorizează apariția durerilor de cap și de mușchi și duce la apariția stărilor de oboseală sau de rău.
 3. Are efect de îmbătrânire asupra pielii – consumul de zahăr determină în timp pierderea elasticității pielii, apariția ridurilor și un aspect de îmbătrânire prematură.
 4. Intensifică durerile premenstruale – un consum ridicat de zahăr procesat în timpul menstruației, dar și înainte, poate provoca un disconfort abdominal, cu tulburări de tranzit intestinal sau erupții acneice.
 5. Atacă zmalțul dinților – pentru a metaboliza zaharurile din corp, organismul folosește mai multe minerale, extrase din depozitele sistemului osos, astfel că, în timp, apar probleme la nivelul dinților.
 6. Provoacă somnolență și activitate scăzută la copii – zahărul procesat determină o creștere rapidă a secreției de adrenalină, determinând apariția stărilor de anxietate, hiperactivitate, concentrare mentală dificilă și stări de indispoziție la copii.
 7. Mărește ficatul – consumul zilnic de zahăr alb duce la umflarea ficatului. S-a demonstrat că efectele zahărului asupra ficatului sunt similare cu cele ale alcoolului.
 8. Slăbește sistemul imunitar – organismul folosește resursele proprii pentru a neutraliza zahărul din sânge (calciu, magneziu, crom, cupru), iar acest lucru duce la slăbirea sistemului imunitar și, ulterior, la apariția bolilor.
 9. Slăbește vederea – cu timpul, organismul este epuizat de efortul de a metaboliza cantități mari de zaharoză și va începe să nu mai funcționeze normal. Unul dintre efecte poate fi slăbirea vederii.
 10. Mărește nivelul colesterolului – consumul de zahăr poate determina o creștere semnificativă a nivelului colesterolului din organism și al trigliceridelor.

efectele_zaharului

Alege cu grijă alimentele pe care le consumi!

Este extrem de important să ne îmbunătățim stilul de viață și să alegem alimentele și băuturile cu mai multă atenție. Deși cele care conțin zahăr rafinat sunt mai periculoase decât cele care conțin zahăr natural, trebuie să le consumăm și pe acestea din urmă cu moderație. Până și alimentele dietetice pot conține mult zahăr, ca să nu mai vorbim de unele fructe care, pe lângă vitamine și fibre, au și un conținut ridicat de zahăr.

Iată care sunt alimentele cu cel mai mare conținut de zahăr și cele care credeai că sunt sănătoase, dar de fapt nu sunt nici ele:

 1. Conservele de fructe (45 grame de zahăr)
 2. Băuturile energizante (30 grame de zahăr) sau carbogazoase (50-125 grame zahăr, în funcție de cantitatea de lichid)
 3. Bomboanele, caramelele, bezelele, gumele de mestecat (conțin 80% zahăr)
 4. Băuturile pe bază de cafea (40 grame de zahăr)
 5. Fructele uscate (pot ajunge să conțină chiar și 30 grame zahăr la 100 grame de produs)
 6. Produsele de patiserie (spre exemplu, fursecurile conțin până la 65% zahăr, plăcintele – 60%, croissantele – 50% zahăr, brioșele și prăjiturile cu cremă conțin 25-30 grame zahăr)
 7. Iaurtul cu fructe (poate conține până la 25 grame zahăr la 125-150 grame de produs)
 8. Stafidele glazurate (o mână de stafide glazurate poate conține și 20 grame de zahăr)
 9. Batoanele de cereale (poate conține chiar și 15-25 grame zahăr)
 10. Dulceața, gemul, marmelada (două lingurițe de dulceață conțin 10-15 grame de zahăr, marmelada – 60% zahăr, crema de ciocolată cu alune – 50% zahăr, untul de arahide – 15% zahăr)
 11. Laptele (un pahar de 200 ml de lapte UHT sau un pahar de lapte neprocesat, dar îndulcit, conține 10-15 grame de zahăr)
 12. Cerealele de la micul dejun (un bol mic de cereale conține 10-15 grame zahăr)
 13. Ketchup-ul (conține 20% zahăr)
 14. Fructele proaspete (pepenele roșu – 18-20 grame zahăr la 300 grame fruct, bananele – 20 grame zahăr la 150 grame fruct, merele – 10 grame zahăr la 100 grame fruct, portocalele – 20 grame zahăr la 250 grame fruct)
 15. Mierea (conține 70% zahăr)

 

Doza zilnică de zahăr recomandată pentru copii și adulți

Doza zilnică recomandată (DZR) de zahăr rafinat este de 45-50 grame (9-10 cuburi/lingurițe) pentru adulți și copii cu vârsta de peste 16 ani și de 25-35 grame (5-7 cuburi/lingurițe) pentru copiii cu vârsta între 3 și 16 ani.

efectele_zaharului

Înlocuitorii naturali ai zahărului

 1. Siropul de agave – poate fi folosit și de persoanele care au diabet, deoarece nu produce creșterea glicemiei. Este un înlocuitor bogat în vitaminele B, C, D, E și minerale (calciu, fier, fosfor, magneziu, potasiu).
 2. Ștevia – poate fi folosită atât sub formă de pudră, cât și sub formă lichidă. Nu afectează nici ea glicemia, fiind recomandată în diabet.
 3. Xilitol – este un îndulcitor natural extras din fibre de legume și fructe.
 4. Melasa neagră – se obține în procesul de fabricare al zahărului și are puține calorii.
 5. Siropul de arțar – este un îndulcitor ce combate cancerul, inflamațiile, diabetul de tip 2, bolile de inimă și ajută la creșterea imunității.
 6. Siropul de curmale – poate fi folosit la prepararea prăjiturilor.
 7. Sirop din malț de orz – este un îndulcitor natural sănătos, conține proteine și ajută tranzitul intestinal.

efectele_zaharului

Încearcă să reduci zahărul din alimentație și să eviți să mai cumperi produse procesate din comerț. Citește cu atenție etichetele și ferește-te de alimentele ce conțin: sucroză, maltoză, dextroză, galactoză, glucoză/fructoză, suc de fructe concentrat sau sirop de porumb bogat în fructoză.

Sursa foto: 1, 2, 3, 4, 5.

4 Comments

Cele mai vizionate

To Top

Fii mereu în voga

Primește cele mai noi și interesante articole, direct în inbox.
Adresa de email
Secure and Spam free...