Get Amazing Stories

Get great contents delivered straight to your inbox everyday, just a click away, Sign Up Now.
Adresa de email
Rețete

10 reţete delicioase pentru Postul Paştelui

retete_de_post 

Postul Paştelui este cel mai lung şi aspru post din an. Timp de 48 de zile (între 14 martie şi 30 aprile), mesele zilnice pot reprezenta o adevărată provocare, mai ales pentru aceia dintre noi care vor să ţină tot postul. De aceea, ne-am gândit să venim în ajutorul persoanelor care ţin post şi să le prezentăm câteva reţete delicioase, săţioase şi uşor de preparat. Am ales 10 reţete interesante de supe, fel principal şi desert, care să vă încânte şi să vă ofere toţi nutrienţii de care aveţi nevoie în această perioadă de detoxifiere.

 

Supă cremă de mazăre

Ingrediente reţetă: 300 gr mazăre, un cartof, un morcov, 2 fire ceapă verde, ½ linguriţă curry, 2-3 linguri de ulei, 2 frunze de mentă, zeamă de lămâie, sare, pătrunjel verde şi crutoane.

Mod de preparare: Se pune 1 litru de apă la fiert într-un vas. Când apa dă în clocot, se adaugă legumele tăiate în bucăţi mai mari, uleiul şi sarea. După 10 minute, se adaugă şi mazărea şi se mai lasă puţin la fiert. Se adaugă pătrunjelul şi menta şi se pasează amestecul într-un blender. La final se adaugă praful de curry şi zeama de lămâie şi se serveşte cu crutoane.

 

Supă cremă de ţelină cu ciuperci

Ingrediente reţetă: o ţelină mare, 2 morcovi, un praz (doar partea albă), o ceapă mare, 3 căni şi jumătate de supă de legume, 250 gr ciuperci, o linguriţă de sare, 4 linguri de ulei, piper şi pătrunjel.

Mod de preparare: Se taie mărunt ceapa, morcovul şi prazul se taie rondele, iar ţelina, cubuleţe. Într-o tigaie se pun 2 linguri de ulei la încins şi se căleşte ceapa până devine sticloasă. Se adaugă morcovii, prazul şi ţelina şi se călesc şi ele 5 minute. Se condimentează cu sare şi piper, se adaugă supa de legume şi se lasă la fiert, la foc mediu, pentru 30 de minute.

Între timp, ciupercile se taie feliuţe şi se prăjesc în uleiul rămas. După ce s-au rumenit, se scot pe un prosop de hârtie absorbant şi se sărează. Legumele fierte se pasează într-un blender, adaugând treptat supă, până se ajunge la consistenţa dorită. Se serveşte supa cu ciupercile prăjite şi cu pătrunjelul tocat.

reteta_de_post_supa_crema_de_telina

 

Chifteluţe de post din piure de cartofi

Ingrediente reţetă:  300 gr piure de cartofi, 3 fire de ceapă verde, un fir de usturoi verde, 50 gr pesmet, ulei de măsline, lapte de soia, sare şi piper.

Mod de preparare: Se prepară în prealabil piureul de cartofi (cartofii se fierb în apa cu sare şi se pisează). Peste piure se adaugă ceapa şi usturoiul tocate mărunt, puţin lapte de soia (cât să omogenizeze compoziţia), sare, piper şi pesmet. Se amestecă bine ingredientele, după care se prăjesc în ulei de măsline într-o tigaie. Se pot servi simple sau alături de o salată de legume.

 

Mâncare de ciuperci cu mămăliguţă

Ingrediente reţetă: 500 gr ciuperci, o ceapă, 2 roşii, 1 ardei gras, 2-3 căţei usturoi, 2 linguri de ulei, sare, piper şi pătrunjel verde.

Mod de preparare: Se taie felii subţiri ceapa, ardeii şi roşiile şi se călesc până devin sticloase. Se taie ciupercile şi usturoiul şi se adaugă peste legume, împreună cu o cană de apă. Se condimentează mâncarea cu sare şi piper şi se lasă pe foc mic, până când ciupercile sunt gata. Se presară deasupra pătrunjel proaspăt şi se serveşte cu mămăligă.

reteta_de_post_mancare_de_ciuperci

 

Risotto de post cu legume

Ingrediente reţetă: 300 gr de orez cu bob rotund, 100 ml de vin alb sec, 150 gr de ciuperci Champignon, 2 cepe, un căţel de usturoi, 2 ardei graşi (galben şi roşu pentru culoare), 1 l de supă de legume, o lingură de sos de soia, sare şi piper, o linguriţă de şofran şi câteva frunze de pătrunjel

Mod de preparare: Se spală bine orezul şi se scurge de apă. Se pun 5 linguri de supă de legume într-o tigaie de tip wok şi se călesc ceapa şi usturoiul tocate mărunt. Se adaugă la călit şi orezul. Când acesta devine sticlos, se pun în tigaie şi ardeii şi ciupercile tăiaţi bucăţele. Se toarnă vinul alb şi se lasă să scadă.

Când în tigaie a rămas puţin lichid, se adaugă treptat supa de legume, amestecând încontinuu, pentru ca orezul să fie acoperit mereu de lichid. Se lasă orezul la fiert 20 de minute. Se adaugă condimentele şi sosul de soia şi se mai lasă pe foc un minut. Se presară câteva frunze de pătrunjel deasupra şi se serveşte cald.

 

Lasagna de post cu ciuperci

Ingrediente reţetă: un pachet foi de lasagna fără ou, 500 gr ciuperci, 2 cepe, un căţel de usturoi, 3 ardei graşi, 300 gr porumb, 400 ml suc de roşii, 1/2 pahar de vin alb sec, 200 gr caşcaval vegetal, sare, piper, busuioc proaspăt şi ulei.

Mod de preparare: Se taie ceapa mărunt, se căleşte în ulei, se adaugă usturoiul pisat şi ardeii graşi tăiaţi cubuleţe. După câteva minute, se adaugă în tigaie şi ciupercile tăiate felii, sucul de roşii şi porumbul. Se condimentează cu sare şi piper, după gust şi se toarnă vinul. Se lasă să fiarbă la foc mic pentru 30 de minute. Se stinge focul, se presară busuiocul tocat şi se amestecă.

Se fierb foile de lasagna conform instrucţiunilor de pe ambalaj. Se unge un vas termorezistent cu ulei, se pune un strat de foi (fără să se suprapună), un strat de legume, un strat de foi şi aşa mai departe, până se termină legumele. Ultimul strat trebuie să fie de legume. Peste el se presară cașcavalul ras. Se dă vasul la cuptorul bine încins, pentru 40 de minute.

reteta_de_post_lasagna_cu_legume

 

Salată de orez cu măsline

Ingrediente reţetă: o cană de orez, 100 gr măsline, o ceapă verde, o legătură de pătrunjel, 2 linguri de ulei de măsline, o lingură de oţet, sare şi piper.

Mod de preparare: Se spală bine orezul şi se fierbe în 4 căni de apă cu sare. După ce s-a fiert, se scurge şi se spală într-un jet de apă caldă, apoi într-unul de apă rece. Se scurge bine din nou şi se pune într-un bol. Se taie în jumătate măslinele, se scot sâmburii şi se fierb în apă cât să le acopere. Se scurg după primul clocot şi adaugă peste orez. Se adaugă ceapa tăiată mărunt, se adaugă uleiul, oţetul şi pătrunjelul tocat şi se condimentează după gust.

 

Sarmale de post cu orez şi ciuperci

Ingrediente reţetă: 2 verze murate, o cană de orez, 500 gr ciuperci champignon, 2 morcovi, o rădăcină de ţelină, un păstârnac, 2 cepe, 3-4 linguri de ulei, 2 linguri pastă de tomate, o crenguţă de cimbru uscat, piper boabe şi sare.

Mod de preparare: Se dau pe răzătoarea mare morcovii, ţelina şi păstârnacul, se taie fin ceapa şi ciupercile se taie cubuleţe. Se căleşte în ulei ceapa până devine sticloasă, după care se adaugă la călit şi restul legumelor. Se spală bine orezul, se scurge şi se adaugă peste legume. Se sărează şi se ţine pe foc câteva minute, până când orezul se înmoaie. Foile de varză se umplu cu acest amestec, se rulează şi se aşează într-o cratiţă. Se dizolvă pasta de tomate cu puţină apă şi se toarnă peste sarmale. Se pun deasupra câteva boabe de piper şi crenguţa de cimbru şi se dă la cuptor pentru 2-3 ore, până când se înmoaie varza şi orezul.

reteta_de_post_sarmale_cu_orez_si_ciuperci

 

Negresă de post cu merişoare

Ingrediente reţetă: 2 căni de făină, o cană de zahăr, o cană de merişoare, 3 linguri cacao, o linguriţă praf de copt, o cană de apă, 1/2 cană de ulei şi 400 gr gem de caise/prune.

Mod de preparare: Se pun într-un bol faina, cacaoa, zahărul şi praful de copt şi se amestecă bine. Se adaugă apoi gemul, apa şi uleiul şi se amestecă din nou. După ce s-a format o compoziţie omogenă, se adaugă merişoarele. Se tapetează o tavă cu hârtie de copt şi se toarnă compoziţia în ea. Se dă la cuptor la foc mediu şi se ţine până începe să se desprindă de marginile hârtiei. Se lasă la răcit şi se presară cu puţin zahăr pudră.

Pont:  merişoarele pot fi înlocuite cu alune, caise uscate,stafide sau nuci sau pot fi adăugate mai multe tipuri de fructe uscate şi nuci laolaltă.

 

Crumble cu prune şi migdale

Ingrediente reţetă: 500 gr prune, 100 gr zahăr şi încă 2 linguri de zahăr, un praf de scorţişoară, 200 gr făină, 200 gr unt (la temperatura camerei), 50 gr migdale.

Mod de preparare: Se desfac prunele, se scot sâmburii, se taie felii şi se amestecă cu cele două linguri de zahăr şi cu scorţişoara. Se unge o tavă termorezistentă cu puţin unt şi se adaugă prunele. Se adaugă într-un vas făina, zahărul şi untul şi se amestecă până se obţine un aluat sfărâmicios (de aici şi numele de „crumble”). Se adaugă migdalele măcinate mai grosier şi se presară totul în tavă, peste prune. Se dă la cuptor, la foc mediu, până se rumeneşte uşor deasupra.

reteta_de_post_crumble_cu_prune

 

Sperăm să vă placă ideile noastre de reţete pe care vi le-am prezentat şi să le încercaţi în acest post. Poftă bună! 🙂

 

Sursa foto: 1, 2, 3, 4, 5, 6.

3 Comments

3 Comments

  1. Pingback: Prăjituri delicioase de post – ardem kilograme

  2. Pingback: Reţeta de astăzi – supă cremă de mazăre de post – mereu la regim

  3. Pingback: 12 idei creative pentru vopsit ouăle de Paşte | Ghidul Frumusetii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cele mai vizionate

To Top

Fii mereu în voga

Primește cele mai noi și interesante articole, direct în inbox.
Adresa de email
Secure and Spam free...